Reijo Karvonen: Kuka lohduttaisi Nyytiä?

13. 11. 2023

Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen tietää mitä koulukonsertilta vaaditaan

Konserttikeskuksen kuuteen vuosikymmeneen on mahtunut lukuisia ammattimuusikoiden ja nuoren yleisön kohtaamisia ympäri Suomea. Konserttikeskus alkoi 2000-luvulla valmentamaan esiintyjiään määrätietoisemmin ja ohjelmia alettiin etsimään avoimen ohjelmahaun kautta. Esiintyjien valmennus on nostanut ohjelmiston laatua ja palaute konserteista onkin ollut kiittävää.

Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen on valmentanut esiintyjiä koulukiertueille jo 15 vuoden ajan. Reijon mielestä hyvä koulukonsertti on musiikillisesti osaava, korkeatasoinen ja kohdeyleisölleen samaistuttava. Hyvä esitys ottaa huomioon yleisön ikärakenteen ja osaa suhteuttaa mahdolliset puheosuudet sen mukaisesti. Hyvä koulukonsertti kiInnittää huomiota esittämiseen, vuorovaikutteisuuteen ja hyvään rytmitykseen. 

’’Hyvä koulukonsertti jättää kuulijoille tunteen, että tätä olisi saanut olla lisää – loppui liian aikaisin!’’

Reijo on ollut mukana Konserttikeskuksen toiminnassa neljällä vuosikymmenellä, joten perspektiiviä eri vuosikymmenten erityispiirteisiin ja koulukiertueisiin löytyy.

’’Oli vuosi 1980 ja olin ollut muutaman vuoden näkyvästi esillä Suomen musiikkielämässä mm. euro- ja interviisujen, sekä Ikaros-yhtyeeni kautta. Edellisenä vuonna sain levytettäväkseni Tove Janssonin sadusta Kuka lohduttaisi Nyytiä? tehdyn musiikkiversion. Sitä esitettiin Helsingin Lasten juhlaviikon konserteissa isolla 11-henkisellä kokoonpanolla. Noiden esitysten kautta minut ”headhuntattiin”
Konserttikeskuksen ohjelmistoon, koska tuolloin ei vielä ollut vakiintunutta ohjelmahakumenettelyä.

Koulukiertueita varten kokoonpano supistui ensin viisimiehiseksi ja sitten pelkästään kaksimiehiseksi, jossa minä lauloin ja soitin kitaraa ja Esa-Markku Juutilainen soitti pianoa, huilua ja kitaraa stemmalaulujen kera. Mukana kiertueilla kulki myös tekninen avustaja hoitamassa esitykseen kuuluvan diakuvituksen. Musiikkisadusta tulikin vuosikymmeniä kestänyt kesto-ohjelma Konserttikeskuksen ohjelmistoon.’’

Kaiken kaikkiaan Reijolla oli 1980-luvulta alkaen Konserttikeskuksen ohjelmistossa Kuka lohduttaisi Nyytiä? -musiikkisadun lisäksi kaksi muuta ohjelmaa: Perustietoa Midistä -konsertti, joka demosi tietokonepohjaisen musiikin tekotapoja Atari-tietokoneen ja Notator -sekvensseriohjelman avulla sekä
Kirpun matka maailman ääriin -musiikkisatu. 

Valtuuskunnan jäsenyys ja myöhemmin puheenjohtajuus (2006–2012) olivat luonteva jatkumo esiintymisille. Taiteellisena koordinaattorina Reijo on saanut osallistua toiminnan laajenemiseen ja monipuolistumiseen vuodesta 2008 eteenpäin aina näihin päiviin saakka. Toimiston väki on nauttinut Reijon pilatesohjauksesta viikottain jo useiden vuosien ajan.

Tunne yleisösi

Konserttikeskuksen tavoitteena on tutustuttaa lapset ja nuoret monipuolisesti musii­killisiin ilmaisumuotoihin ja tarjota samalla taiteellisia elämyksiä. Koulukonser­tin tu­lee olla innostava ja ajatuksia herättävä ammattimuusikon ja nuoren kuulijan kohtaaminen. Taiteellisen koordinattorin ja yhtyeen yhteistyö alkaa ohjelmahaun toisessa vaiheessa. Ensimmäisessä tapaamisessa käydään läpi ohjelman kesto ja rakenne, täsmennetään kohderyhmä, suunnitellaan ohjelmisto ja konsertin dramaturgia. Kun ohjelma on saatu työstettyä valmiiksi, sille varataan näytekonsertti kohderyhmän eteen useimmiten johonkin Konserttikeskuksen kummikouluista. Usein konsertista tehdään useita versioita, esimerkiksi ala- ja yläkouluikäisille omansa. 

’’Kannattaa miettiä, mitä ollaan tarjoamassa: onko koulukonsertin tarkoitus olla opettavainen ja pedagogisesti rakennettu vai onko tavoitteena hurmata yleisö taiturillisella soitolla ja laululla? Hyvät vuorovaikutustaidot ovat esiintyjälle usein tärkeämpi ominaisuus kuin taidokas ja virheetön soitto tai laulu, taitava esiintyjä pääsee usein persoonansa kautta parhaiten kuulijansa ihon alle.’’

Konserttikeskus juhlii 60-vuotista taivaltaan juhlakonsertein eri puolilla Suomea syksyllä 2023. Pääjuhlakonsertissa Keravalla kuullaan palasia ohjelmistosta vuosien varrelta, joista yksi on Reijon Kuka lohduttaisi Nyytiä? -konsertti. 

Haastattelu on osa Konserttikeskus 60 vuotta -juttusarjaa. Yhdistyksemme juhlistaa 60-vuotista työtään elävän musiikin parissa syksyllä 2023. Lue lisää juhlavuodesta ja sen tapahtumista osoitteessa: www.konserttikeskus.fi/juhlavuosi