Konserttikeskus 60 vuotta (2023)

Elävää musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin vuodesta 1963

Konserttikeskus juhlistaa 60-vuotista työtään elävän musiikin parissa vuonna 2023. Toiminnan keskiössä on kaikkien vuosikymmenten ajan ollut ammattimuusikon ja nuoren yleisön ainutkertainen kohtaaminen. Juhlavuoden aikana nautitaan juhlakonserteista ja annetaan konserttilahjoja. Juhlavuoden ohjelmat painottuvat erityisesti syyskaudelle. Pysy kuulolla, julkaisemme tietoa tällä sivulla juhlavuoden kuluessa!

Alla hieman historian havinaa vuosien varrelta.

Koulujen musiikkikeskuksesta Konserttikeskukseksi

’’Marraskuun 27. päivänä vuonna 1963 kokoontui Kouluhallituksessa arvovaltainen joukko musiikki- ja opetusalan vaikuttajia. Koollekutsujana toimi opetusministeriön Nuorison musiikkitoimikunta ja puheenjohtajana säveltäjä ja Kouluhallituksen musiikinopetuksen ylitarkastaja Olavi Pesonen.’’ (Sikamakeet konsertit, 2013)

Tilaisuudessa perustettiin Koulujen musiikkikeskus, joka sai myöhemmin nimekseen Konserttikeskus. Perustajien lähtökohtana oli lasten oikeus kaikenlaiseen musiikkiin. Koulu koettiin nuoren yleisön ja elävän musiikin kohtaamisille luontevana paikkana. 

Ensimmäisinä vuosina konsertteja järjestettiin vain muutamia kymmeniä vähäisen taloudellisen tuen takia. Vuosikymmenten aikana konserttien määrä ja kiertuepaikkakunnat ovat lisääntyneet huomattavasti. Nykyään yhdistyksemme tuottaa vuosittain noin 1200-1500 konserttia opetus- ja kulttuuriministeriön ja Musiikin edistämissäätiö MES:n tukien ansiosta. 

Vuonna 2008 käynnistyneestä Konsertti joka kouluun (KJK)  -toiminnasta on tullut merkittävä osa Konserttikeskuksen toimintaa. KJK-toiminnan myötä yli 60 kuntaa on sitoutunut tarjoamaan vuosittain ainakin yhden konsertin jokaiselle peruskoululaiselleen musiikinlajia vaihdellen. 

Pitkän historiansa ajan yhdistyksemme on pysynyt ketteränä toimijana koulujen ja ammattimuusikoiden välillä. 2020-luku alkoi maailmanlaajuisella koronapandemialla, joka toi myös koulukonserttitoiminnalle uudenlaisia haasteita. Fyysisesti tapahtuvaan vuorovaikutukseen perustava koulukonsertti jouduttiin muuttamaan etäkonsertin muotoon. Etäkonsertteihin yhdistettiin Kysy esiintyjältä -tapaamisia Zoomin kautta, jotta vuorovaikutus  yleisön kanssa säilyisi. Tämä ei tietenkään korvannut elävän musiikin kohtaamisia, mutta mahdollisti kouluihin kaivattuja musiikkisisältöjä ja muusikoille töitä myös haastavina aikoina.

Vuoden 2023 aikana juhlistamme kuusikymmentä vuotta kestänyttä taivaltamme musiikin täyteisellä juhlaviikolla marraskuussa.

Juhlavuoden 2023 tapahtumat:

Lisää tapahtumia päivitetään niiden vahvistuttua

Juhlavuoden kampanjat:

Kysyttävää juhlavuodesta?

Ville Kekäläinen
viestintäpäällikkö
ville.kekalainen@konserttikeskus.fi
puh. 050 344 1580