ESIINTYJILLE

Käytännön tietoa ja ohjeita esiintyjille

Tältä sivulta löydät kaikki tarpeelliset tiedot kiertuekäytännöistä, palkkionmaksusta sekä muista käytännöistä.

Haluatko esiintyjäksi koulukiertueille? Järjestämme joka syksy avoimen ohjelmahaun. Seuraava ohjelmahaku järjestetään syksyllä 2023 ja se koskee lukuvuotta 2024-2025. Ohjelmiston valitsee erillinen ohjelmatoimikunta.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä ja autamme mielellämme.

Kuvassa Megasakki

Elävää musiikkia lapsille ja nuorille

Konserttikeskuksen tavoitteena on tutustuttaa lapset ja nuoret monipuolisesti musii­killisiin ilmaisumuotoihin ja tarjota samalla taiteellisia elämyksiä. Koulukonser­tin tu­lee olla innostava ja ajatuksia herättävä ammattimuusikon/-taiteilijan ja nuoren kuulijan kohtaaminen. Koulukonsertti voi olla eri tavoin informatiivinen, mutta tärkeintä on tuoda lapset ja nuoret kosketuksiin elävän musiikin – jonka aikakausia, tyylisuuntia tai genrejä ei rajata tiukasti – ja sen esittäjien kanssa.

Konserttikeskus ry edellyttää, että:

  • koulu- ja päiväkotikonsertti on taiteellisesti korkeatasoinen ja tarjoaa kuulijalle myönteisen elämyksen sekä tuoreita ideoita

  • musiikin tulee olla pääosassa

  • konsertti ottaa huomioon kohderyhmän koostumuksen ja koulu-/päiväkotikonsertin erityisvaatimukset ja sen tulee mahdollisuuksien mukaan tukea pedagogisia tavoitteita ja tuottaa niille lisäarvoa

  • esiintyjät luovat kuulijaan kontaktin, joka säilyy koko konsertin ajan, esitys on suunniteltava kokonaisuudeksi

  • konsertti juonnetaan luontevasti ja selkeästi sopivan mittaisin repliikein, mutta sanattomatkin konsertit ovat mahdollisia. Esittäjien on osattava arvioida kuulijoiden vastaanottokyky.

  • Konsertin kesto on päiväkodeissa 30–35 minuuttia ja kouluissa noin 40 minuuttia.

  • Valittu ohjelma pysyy samanlaisena koko kauden ajan. Tämä on tärkeää esimerkiksi Teosto-ilmoitusten kannalta

Videolla Konserttikeskuksen henkilökunta kertoo Konserttikeskuksen toiminnasta, kiertuekäytännöistä ja ohjelmien valmennuksesta. Kesto 4:30 min.

Ohjelmien koutsaus ja näytekonsertit

Ohjelmisto valitaan avoimen ohjelmahaun kautta. Ohjelmahaussa on kaksi vaihetta, joista toisessa yhtye saa koutsausta. Koutsauksen vaiheet:

  • Kun yhtye on tullut valituksi, alkaa yhtyeen ja taiteellisen tuottajan yhteistyö. Ensimmäisessä tapaamisessa käydään läpi ohjelman kesto ja rakenne, täsmennetään kohderyhmä, suunnitellaan ohjelmisto ja konsertin dramaturgia.

  • Kun ohjelma on saatu työstettyä valmiiksi, sille varataan näytekonsertti kohderyhmän eteen useimmiten johonkin Konserttikeskuksen kummikouluista.

  • Näytekonsertin videotaltiointi ruoditaan yhdessä esiintyjien kanssa. Silloin on vielä tilaisuus todeta, onnistuiko ennakkosuunnitelma konsertista, vai tarvitaanko muutoksia tai täsmennyksiä esitykseen.

  • Mahdolliset muutokset ja viilaukset ohjelmaan ennen kiertueita

  • Ohjelma on valmis päiväkoti- ja koulukonserttikiertueille.

Ohjelmiston markkinointi

Konserttikeskus viestii ohjelmistostaan pääasiassa verkkosivujen (konserttikeskus.fi) ja kausiesitteen kautta. Konserttikeskuksen tilauskanta on vuosittain suuri, joten suuri osa tilauksista tulee näiden kanavien kautta. Suosittelemme esiintyjiämme markkinoimaan konserttiohjelmaansa myös itse.

  • Verkkosivut on pääviestintäkanava, jonne valitut ohjelmat lisätään konserttivalikoimaan tilattavaksi. Tilaukset tulevat nettisivujen kautta. Tilaajat voivat suodattaa konserttivalikoimaa kohderyhmän mukaan (päiväkoti, alakoulu, yläkoulu, toinen aste).
  • Esiintyjille painatetaan fanikortteja mukaan kiertueille. Fanikortit luovat nuorelle yleisölle konkreettisen muistijäljen konserttikokemuksesta. Korteissa on tilaa nimikirjoituksille. Fanikortit painetaan yhteistyössä Suomen musiikintekijöiden, Tekijänoikeus.fi:n ja Muusikkojen liiton kanssa.
  • Ohjelmistosta tehdään nostoja Konserttikeskuksen somessa, esim. näytekonserttien yhteydessä. Kannustamme esiintyjiämme tekemään kiertuepostauksia, joita Konserttikeskus jakaa omiin kanaviinsa (Instagram, Facebook).
  • Ohjelmistoa markkinoidaan myös tapahtumissa ja messuilla, kuten Suomen suurimmassa opetusalan tapahtumassa Educassa.
  • Ohjelmistoa markkinoidaan valtakunnallisesti lähetettävän kausiesitteen kautta. Kausiesite toimitetaan kouluihin, päiväkoteihin, kulttuuritoimille ja muille kontakteille.
  • Esiintyjät markkinoivat ohjelmaansa omissa kanavissaan ohjaten tilaukset Konserttikeskukseen.

Käytännön tietoa ja ohjeita esiintyjille

Konserttikeskus pyrkii kysynnän ja taloudellisten resurssiensa määräämissä rajoissa järjestämään koulu- ja päiväkotikonserttikiertueita niille ohjelmille, jotka se on kulloinkin valinnut ohjelmistoonsa. Ohjelmat esitellään Konserttikeskuksen internet-sivuilla ja mm. kaikkiin oppilaitoksiin ja päiväkoteihin lähetetyssä esitteessä. Konserteista ja työpajoista sovitaan tapauskohtaisesti tilauksia saaneiden esiintyjäryhmien ja paikallisten järjestäjien kanssa.

Työtehtävien syntyminen ja niistä sopiminen

Konserttikeskus pyrkii kysynnän ja taloudellisten resurssiensa määräämissä rajoissa järjestämään koulu- ja päiväkotikonserttikiertueita niille ohjelmille, jotka se on kulloinkin valinnut ohjelmistoonsa. Ohjelmat esitellään Konserttikeskuksen internet-sivuilla ja mm. kaikkiin oppilaitoksiin ja päiväkoteihin lähetetyssä esitteessä. Konserteista ja työpajoista sovitaan tapauskohtaisesti tilauksia saaneiden esiintyjäryhmien ja paikallisten järjestäjien kanssa.

Esiintymisistä ei normaalisti laadita kirjallista sopimusta, vaan Konserttikeskus toimittaa sekä esiintyjille että tilaajille seikkaperäisen konserttivahvistuksen (esimerkki kiertuevahvistuksesta) sähköpostitse, josta ilmenevät kiertueeseen liittyvät yksityiskohdat. Konsertit toteutetaan pääsääntöisesti kiertuemuotoisesti siten, että kunakin kiertuepäivänä tehdään kolme koulu-/päiväkotikonserttia. Kiertuepäivä voi sisältää myös työpajoja. Kiertuealueena on koko Suomi.

Esiintyjäryhmällä ei ole ilman erillistä sopimusta oikeutta myydä Konserttikeskuksen ohjelmistossa olevaa ohjelmaa Konserttikeskuksen nimiin. Esiintyjäryhmä voi kuitenkin vapaasti myydä ohjelmaansa omissa nimissään.

Esiintyjäryhmän tulee valita keskuudestaan jäsen, joka toimii yhtyeen pääasiallisena yhdyshenkilönä Konserttikeskukseen päin.

 Toivomme, että vähintään yhdellä esiintyjäryhmän jäsenistä on ajokortti ja hänellä on mahdollisuus toimia kuskina kiertueilla. Suosittelemme hyödyntämään omaa autoa kiertueilla. Konserttikeskus maksaa kilometrikorvauksen oman auton käytöstä. Kiertueille mennään aina yhdellä autolla, jotta kiertueen matkakulut pysyvät kohtuullisina ja kiertuetoimintamme mahdollisimman ekologisena ja logistisesti järkevänä.

Jos yhtyeen jäsenillä ei ole omaa autoa, Konserttikeskus varaa vuokra-auton.

Majoitamme esiintyjät kohtuuhintaisiin majoituksiin järkevän etäisyyden päässä paikoista, joissa konsertit toteutuvat. Isommissa kaupungeissa majoitamme esiintyjät pääsääntöisesti Scandic-hotelleihin. Konserttikeskus majoittaa yhtyeet kahden hengen huoneisiin. Majoitusta ei järjestetä, jos kiertuepäivä toteutuu alle 100 km päässä esiintyjän kotoa.

Jos kiertueen aikana tulee muutoksia majoituksiin (esim. joku yhtyeen jäsenistä majoittuukin kotonaan, ystävän luona tms.), ilmoittakaa muutoksista suoraan hotellille. Hotellit veloittavat peruuttamattomista huoneista. Muutoksia huonevarauksiin voi hotellista riippuen yleensä majoituspäivänä klo 18 asti. Hotellin yhteystiedot löytyvät kiertueaikataulusta.

Konserttikeskuksen esiintyjät voivat lainata koulukonserttikiertueitaan varten Konserttikeskuksen PA-laitteistoa. PA:n nouto tapahtuu yleensä päivää ennen kiertueen alkua ja palautus viimeisenä kiertuepäivänä, ellei toisin ole sovittu. Konserttikeskuksella on kolme PA-settiä, langattomia mikrofoneja ja välineet videoprojisointiin. PA-lainauksesta tehdään lainaussopimus. Yhtye on velvollinen korvaamaan kiiertueen aikana hävinneet laitteet/tavarat. Yhtye on velvollinen ilmoittamaan epäkunnossa olevista laitteista Konserttikeskukseen viimeistään palautuksen yhteydessä. Alta löydät ohjevideot PA-laitteiden oikeaoppiseen kytkemiseen.

Huomioithan, että PA-settien rajallisen määrän vuoksi emme voi taata laitteita kaikille kiertueille. Suosittelemme hyödyntämään kiertueilla omaa äänentoistoa, jos mahdollista.

Esimerkit kiertuepäivistä

Kiertuepäivät muodostuvat kolmesta konsertista. Päivän aikana on usein siirtymiä ja konsertit ajoittuvat pääsääntöisesti klo 9-14 välille.

Esimerkki kiertuepäivästä alakouluissa:

Kuvituskuva kiertuepäivän rakenteesta, jonka aikana toteutuu kolme konserttia eri kouluissa

Esimerkki kiertuepäivästä päiväkodeissa:

Kuvituskuva Konserttikeskuksen päiväkotikonserttipäivän rakenteesta, jossa toteutuu kolme konserttia usein eri päiväkodeissa