Turvallisemman tilan periaatteet
Konserttikeskus on sitoutunut turvallisemman tilan periaatteisiin, joilla lisätään turvallisuuden tunnetta yhdistyksemme toiminnassa niin henkilökohtaisella kuin yhteisöllisellä tasolla. Yhdistyksen toimintaan luetaan mukaan sosiaalinen media.
Haluamme mahdollistaa jokaiselle turvallisen ja ikimuistoisen kohtaamisen elävän musiikin parissa taustasta tai asuinpaikasta riippumatta. Esiintyjämme toimivat kiertueilla yhdistyksemme edustajina, joten odotamme kaikilta esiintyjiltämme sitoutumista turvallisemman tilan periaatteisiin.
Turvallisemman tilan periaatteemme on luotu Suomen musiikintekijöiden laatimien periaatteiden pohjalta.
Kunnioita toisia ja heidän asettamia rajoja
Kunnioita toisen henkilökohtaista tilaa sekä hänen itse määrittelemiään rajoja, niin fyysisiä kuin mentaalisia. Anna kaikille kehorauha, eli älä kommentoi kenenkään painoa tai ruokailutottumuksia.
Älä koske toisiin ilman lupaa. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on tasa-arvolaissa tarkoitettua syrjintää. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Älä oleta tai yleistä
Ethän tee avoimia oletuksia tai yleistyksiä toisista ihmisistä esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisuuden, luokkataustan, elämäntilanteen, ihonvärin, taustan, etnisyyden, kulttuurin, toimintakyvyn tai varallisuuden perusteella. Jokaisella on itsemääräämisoikeus. Ole avarakatseinen ja tiedosta, milloin jokin käsityksesi perustuu olettamukseen tai yleistämiseen ja pyri päästämään siitä irti.
Älä syrji
Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan huonommin kuin toisia jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun.
Ethän toisinna puheessasi, teoissasi tai käytöksessäsi rasistisia tai muutoin syrjiviä stereotypioita edes vitsillä tai ironisesti.
Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää. Ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty yhdenvertaisuuslaissa.
Lisätietoa aiheesta: https://yhdenvertaisuus.fi/lainsaadanto
Kohtaa ja kuuntele
Kohtaa jokainen avoimesti yrittäen olla antamatta ennakkoajatuksille tai -oletuksille tilaa. Jokainen meistä ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi kunnioittavalla tavalla. Kuuntele muiden mielipiteitä ja hyväksy se, että joku on eri mieltä kanssasi. Ilmaise erimielisyytesi rakentavasti ja rauhallisesti. Mielipide kannattaa kohdistaa asiaan tai tekoon, ei henkilöön. Älä yritä olla oikeassa, vaan yritä ymmärtää toisia.
Tunnista ja toimi huomioiden valta-asemasi – kohtele sensitiivisiä asioita kunnioittavasti
Mikäli osallistut tilaisuuteen asiantuntijan roolissa tai olet muuten valta-asemassa toisiin verrattuna, toimi se tiedostaen ja asemasi huomioiden. Keskustele kunnioittavasti sensitiivisistä asioista ymmärtäen, että ne voivat aiheuttaa toisissa erilaisen reaktion kuin sinussa. Vapaus tuo mukanaan aina vastuun.
Anna tilaa ja pyri käyttämään ymmärrettävää kieltä
Pidä huoli siitä, että kaikki pääsevät mukaan keskusteluun huomioimalla muita osallistujia sekä käyttämällä yleistajuista kieltä.
Älä oleta, että kaikilla on sama tietämys kuin sinulla. Tue toisten osallistumista esimerkiksi avaamalla itsesi ja toisten käyttämät termit ja vaikeat käsitteet sekä antamalla tilaa kaikille päästä ääneen.
Uskalla kysyä – älä pelkää tietämättömyyttä
Jos huomaat ettet tiedä miten olla jossain tilanteessa tai olet epävarma siitä, miltä sanasi kuulostivat toiselle, uskalla kertoa se. Tietämättömyys ei ole moitittavaa. Tiedosta se ja kysy toiselta rohkeasti. Näin tietosi kasvavat ja osaat ottaa muut huomioon entistä paremmin.
Puutu asiaan, jos näet tai kuulet häirintää tai epäasiallista käytöstä
Häirintä tai epäasiallinen käytös voi olla esimerkiksi aggressiivista painostamista, uhkailua, kiusaamista, eristämistä ja ulkopuolelle jättämistä, pelottelua tai ilkeää kommentointia. Jos todistat epäasiallista käytöstä, puutu asiaan. Kun epäasiallinen käytös ei kohdistu sinuun, on sinun helpompi puuttua siihen kuin kohteena olevan. Pidä toisen puolia, jos huomaat, että tilanne on tälle epämukava. Mikäli tarvitset asiaan puuttumiseen apua, olethan yhteydessä suoraan häirintäyhteyshenkilöön alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Koitko olosi epämukavaksi tilaisuudessamme?
Jos koit olosi epämukavaksi tilaisuudessamme, voit pyytää apua muilta paikalla olevilta ihmisiltä ja/tai olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöömme. Jos käyttäydyt itse epäasiallisesti, pyydä anteeksi. Häirintäyhteyshenkilömme yhteystiedot löydät alapuolelta.
Häirintäyhteyshenkilö tarjoaa keskustelutukea ja apua asian eteenpäinviemisessä tilanteessa, jossa henkilö on kohdannut turvallisemman tilan periaatteiden vastaista käytöstä tapahtumassamme. Häirintäyhteyshenkilöltä saat neuvoa siitä, miten asiaasi voi viedä eteenpäin. Huomioithan, että häirintäyhteyshenkilö ei toimi asian sovittelijana. Häirintäyhteyshenkilön ja sinun välinen viestintä ja keskustelu perustuu aina luottamuksellisuuteen.
Voit olla häirintäyhteyshenkilöön yhteydessä sähköpostitse. Olethan rohkeasti yhteydessä myös silloin, jos et ole täysin varma, onko kyseessä häirintää tai epäasiallista käytöstä.
Mainitse yhteydenotossasi:
- miten toivot, että sinuun ollaan yhteydessä (esim. sähköposti, etäyhteys, puhelinsoitto)
- milloin haluat, että sinuun otetaan asian tiimoilta yhteyttä
- anna yhteydenottoa varten tarpeelliset yhteystiedot
Häirintäyhteyshenkilö:
Noora Herranen, noora.herranen@konserttikeskus.fi
Kiireellinen rikostapaus
Olethan yhteydessä poliisiin, mikä epäilet, että kyseessä on rikos. Tee asiasta rikosilmoitus.
Rikosilmoituksen tekeminen: https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus
Poliisin neuvontapalvelu kiireettömissä asioissa
Poliisilla on käytössään myös valtakunnallinen neuvontapalvelu, joka palvelee numerossa 0295 419 800 arkisin klo 8–16.15. Neuvontapalvelussa saat yleisneuvontaa ja apua kiireettömissä asioissa, kuten rikosilmoituksen teossa tai muissa vastaavissa asioissa.
Anonyymi ilmoitus
Voit tehdä myös anonyymin ilmoituksen, mikäli haluat tuoda asian esille, mutta et toivo asiasta jatkokeskustelua. Toimistomme käy anonyymit yhteydenotot läpi ja tekee niiden perusteella tarvittavat muutokset omaan toimintaansa. Mikäli toivot asiasta keskustelua tai että asiaa viedään eteenpäin, ole yhteydessä häirintäyhteyshenkilöön. Anonyymin ilmoituksen voit lähettää alapuolelta.
Hyödyllisiä linkkejä:
MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111
Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun:
- elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla,
- olet kokenut järkyttävän tapahtuman,
- koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa,
- sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai
- olet huolissasi läheisestäsi.
Lisätietoa MIELI Kriisipuhelimesta tästä >
Sekaisin CHAT
Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Keskustelulle on aikaa noin 45 min.
*Lähteet:
Turvallisemman tilan periaatteemme ovat saaneet inspiraatiota erityisesti Suomen musiikintekijöiden sivuilta, alla myös muita linkkejä. Kiitos erinomaisista esimerkeistä!
- Suomen Musiikintekijät https://musiikintekijat.fi/ajankohtaista/turvallisemman-tilan-periaatteet/
- Suomen Jazzliitto https://jazzliitto.fi/meista/vastuullisuus/
- Kulttuuria kaikille https://www.kulttuuriakaikille.fi/tietoa_meista_turvallisemman_tilan_periaatteet