Taidetestaajien ja Konserttikeskuksen yhteistyöpilotti vie viiden tähden klovneriaa kouluihin

15. 02. 2022

Taidetestaajat ja Konserttikeskus vievät tämän viikon aikana viiteen eteläsuomalaiseen yläkouluun yhteensä 16 esitystä klovneriaan erikoistuneen kiertävän Red Nose Company -teatteriryhmän suositusta Babylon-komediasta.

Espoon, Janakkalan ja Vantaan alueen kouluissa esitettävät näytökset toteutetaan yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa osana LIVE-hanketta, jonka tavoitteena on edistää lapsille ja nuorille suunnatun esitystoiminnan saavutettavuutta.

”Taidetestaajien ensisijainen tavoite on tarjota yläkoululaisille taide-elämyksiä koulurakennuksen ulkopuolella: teatteri- ja konserttisaleissa sekä taidemuseoissa. Konserttikeskus ja LIVE-hanke taas tekevät tärkeää työtä taiteen saavutettavuuden hyväksi vieden esittävää taidetta esimerkiksi koulujen juhlasaleihin. Normaalioloissa toiminnat täydentävät toisiaan, mutta nyt korona tarjosi sopivan tilaisuuden yhteistyöpilotille”, kertoo Taidetestaajat-toiminnan päällikkö Joonas Keskinen.

Konserttikeskuksen tuottamat esitykset tarjotaan pääasiassa sellaisille luokille, joilta on peruuntunut vierailuja koronan takia tai joille taidelaitosten vastaanottokapasiteetti ei tule keväällä 2022 riittämään.

”Konserttikeskuksen näkökulmasta kyse on win-win yhteistyöstä. On tärkeää, että nuoret saavat kokea taidetta, ja näin poikkeusaikana alan toimijoiden on hyvä joustaa, jotta nuoret taidekokemuksensa myös saavat”, toteaa Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Noora Herranen.

Konserttikeskus Ry:n ydintoimintaa on viedä elävää musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin. Marraskuussa 1963 perustettu yhdistys toteuttaa vuosittain 1200–1500 konserttia ja musiikkityöpajaa eri puolilla Suomea yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa. Live-hankkeen myötä toimintaa pilotoidaan musiikin lisäksi nyt myös muille esittäville taiteille.

”Konserttikeskuksella on valmis koneisto koulukiertueiden tuottamiseen. Pilotin myötä saamme lisätietoa siitä, miten ja millaisin turvajärjestelyin taiteilijoiden kouluvierailut onnistuvat poikkeusoloissa. Tarkoitus ei ole Taidetestaajat-toiminnan puitteissa lähteä tuottamaan vastaavaa toimintaa laajamittaisemmin, mutta nyt meidänkin työkalupakissamme on yksi työkalu lisää lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien toteuttamiseksi, mikäli yleisötilaisuudet suljetaan jälleen kokonaan”, Keskinen toteaa.

Red Nose Company: Babylon

Red Nose Companyn Babylon oli syksyn 2018 teatteritapaus. Eri sukupuolten välisiä valtarakenteita tutkiva klovneriateos sai Helsingin Sanomien kriitikolta viisi tähteä, ja oli myös osa vuoden 2019 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoa. Teoksen oli tarkoitus olla osa Taidetestaajat-toiminnan ohjelmatarjontaa kuluvana lukuvuonna 2021–22, mutta koronarajoitusten vuoksi suunnitellut näytökset Vantaan LUMO-salissa jouduttiin perumaan.

”Esitys on ilottelevan feministinen, suorapuheinen ja julmetun hauska.” – YLE

Konserttikeskuksen LIVE-hanke

LIVE on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Konserttikeskuksen, Teatterikeskuksen, Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Tanssin tiedotuskeskuksen yhteishanke, joka vie kouluille kiertäviä sirkus-, tanssi- ja teatteriesityksiä. Lisätiedot: konserttikeskus.fi/live

Taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen noin 65 000 kahdeksasluokkalaisille 1–2 korkealaatuista taidevierailumatkaa lukuvuoden aikana. Toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätiedot: taidetestaajat.fi