LIVE 2-hankkeen musiikilliset sisällöt

LIVE 2 -hankkeen avulla Konserttikeskuksen päiväkoti- ja koulukonsertteja pyritään tuottamaan erityisesti uusiin kuntiin sekä kuntiin, joissa kulttuuritarjonta on normaalisti rajallista. Hanke pyrkii tavoittamaan uusia kohderyhmiä, ja konsertteja järjestetään päiväkotien ja koulujen lisäksi muun muassa sairaaloissa ja palvelutaloissa sekä yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Konserttikeskuksen tuottamien esitysten lisäksi konsertteja tuottavat Musiikkikeskus Resonaari, Maailman musiikin keskus yhteistyössä Sibelius-Akatemian (Global Music) kanssa ja Helsingin kamarikuoro sekä yhdeksän orkesteria eri puolilta Suomea.

Tutustu alapuolelta yhteistyökumppaneihin sekä yhteistyössä tuotettuihin konsertteihin ja esityksiin.

Kuvassa: Kuopion kaupunginorkesteri, kuvaaja: Markus Aspegren

Orkesterit ja kuorot

Mukaan valitut orkesterit ovat Lohjan kaupunginorkesteri, Suomalainen barokkiorkesteri, Seinäjoen kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Kuopion kaupunginorkesteri, Joensuun kaupunginorkesteri, Pori Sinfonietta (Porin kaupunginorkesteri), Lahden kaupunginorkesteri (Sinfonia Lahti) ja Vantaan Viihdeorkesteri sekä Helsingin kamarikuoro.

Vuonna 1989 perustettu Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on ollut koko historiansa ajan monella tavalla edelläkävijä. Orkesteri tunnetaan Suomessa ja ulkomailla taidokkaista esityksistään, luovasta ohjelmistosuunnittelustaan ja monenlaisista kumppanuusverkostoistaan, kuten Nordic Baroque Scene -yhteistyöstä. Ytimessä on barokkimusiikki, mutta FiBOlta luontuvat myös niin varhaisbarokki ja -romantiikka kuin Sibeliuksen teokset ja periodisoittimille sävelletty uusi musiikki. Oman FiBO Records -sarjan lisäksi tallenteita on toteutettu useiden levy-yhtiöiden kanssa. Tuorein, Ilya Gringoltsin kanssa tehty ja Locatellin viulukonserttoja sisältävä Il labirinto armonico -levy (BIS) on saanut merkittäviä tunnustuspalkintoja, kuten Gramophone Editor’s Choicen (3/2021) ja Diapason d’orin (5/2021).

Suomalaisen barokkiorkesterin esityksessä Itämeren aalloilla 1700-luvun Baltian alueen barokkimusiikki kohtaa kotoisen soittimemme jouhikon. Barokkiyhtye koostuu jousista ja cembalosta ja siihen kuuluu 10 muusikkoa. Ohjelma koostuu mm. Buxtehuden, Bertalin, Farinan, Schmelzerin ja Tunderin sekä jouhikon soittaja Ilkka Heinosen sävellyksistä. Esityksiä pyritään suuntaamaan alueille, joilla on ollut aiemmin vähemmän Konserttikeskuksen toimintaa.

Konsertissa esitellään suomalaista musiikkiperinnettä ja sen yhteyksiä Itämeren alueeseen ja Eurooppaan. Barokin hitit ovat mukaansatempaavaa kuunneltavaa, vaikka säveltäjänimet ovat hieman vieraampia. Barokkikappaleiden osat ovat lyhyitä ja niiden luonteet vaihtuvat usein, joten ne sopivat hyvin eri ikäisille kuulijoille. Jouhikko ja cembalo sekä jousisoitinten suolikielet esitellään konsertin aikana.

Konserttien kuulijoille toimitetaan etukäteen konserttiin liittyvää YouTube-materiaalia, joka syventää konserttikokemusta. Koulut voivat myös tulostaa oppilaille sarjakuvan, jossa esitellään hauskalla tavalla barokkimusiikkiin liittyviä aiheita.

Lisätietoja: Laura Kajander, Toiminnanjohtaja / Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) / puh. +358 40 593 7154, email. laura.kajander@fibo.fi   

Helsingin kamarikuoron kannatusyhdistys ry ylläpitää ammattilaulajista koostuvaa kamarikuoroa, Helsingin kamarikuoroa. Toiminnassa korostuu vaativa ja monipuolinen ohjelmisto sekä sävellysten tilaaminen ja kantaesittäminen pääasiassa suomalaisilta säveltäjiltä. Helsingin kamarikuoro tunnetaan maamme yhtenä ahkerimmista nykymusiikin esittäjistä – vuodesta 2005 Helsingin kamarikuoro on kantaesittänyt 88 teosta sekä vastannut 35 teoksen Suomen-ensiesityksestä.

Helsingin kamarikuoron konserttikaudet ovat osoittaneet, että ammattimaiselle kamarikuorotoiminnalle on kysyntää sekä edellytykset Suomessa. Kuoro tekee yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten festivaalien, orkestereiden ja yhtyeiden kanssa ja kuoron konsertteja nähdään ja kuullaan säännöllisesti Yleisradion kanavilla. Vuonna 2012 Helsingin kamarikuoro hyväksyttiin eurooppalaisten ammattikamarikuorojen verkosto Tenso Network Europen jäseneksi. Tenson jäsenenä Helsingin kamarikuoro on lunastanut paikkansa osana kansainvälistä ammattikamarikuorojen yhteisöä. Viime vuosina kuoro on esiintynyt kotimaan kiertueiden lisäksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Belgiassa, Puolassa ja Skandinaviassa.

Helsingin kamarikuoron musiikkilevytykset ovat viime vuonna ansainneet paljon kotimaista kansainvälistä tunnustusta: Preis der deutschen Schallplattenkritik 2016 ja 2021, Gramophone Editor’s Choice Choral music 2021, Vuoden kuorolevy 2019 ja 2021 sekä Emma-ehdokkuudet 2020, 2021 ja 2022.

Helsingin kamarikuoro osallistuu hankkeeseen laulukvintetillä. Konserttien tavoitteena on saavuttaa ihmisiä, joiden on muutoin vaikeaa päästä konsertteihin, kuten sairaalapotilaita, palvelutalojen asukkaita ja ikäihmisiä.

Konserteissa laulamisen lisäksi laulajat juontavat ja lukevat ohjelman runoteoksia. Konserttien ohjelma koostuu keväisestä musiikista Suomesta ja ulkomailta eri aikakausilta, mm. Claude le Jeunin, P. J. Hannikaisen, Giaches de Wertin, Benjamin Brittenin, Claudio Monteverdin, Selim Palmgrenin, Fanny Henselin, Erik Bergmanin ja Gabriel Linsénin teoksista.

Lisätietoja:
Heta Kokkomäki
Tuotantopäällikkö / Helsingin kamarikuoro
puh: +358 44 745 5490
e-mail: 
heta@helsinginkamarikuoro.fi

Joensuun kaupunginorkesteri on energinen, ennakkoluuloton ja ohjelmistoltaan monipuolinen 35-henkinen sinfoniaorkesteri. Orkesterilla on vuosittain kahdeksisenkymmentä esiintymistä, joista noin kolmasosa on sinfoniakonsertteja. Niiden lisäksi soitetaan kirkko-, kamari- ja viihdemusiikkia sekä musiikkia lapsille ja nuorille, rokkia unohtamatta.

Joensuun Carelia-salissa järjestettävien konserttien lisäksi orkesteri vie musiikin iloa itäisen Suomen alueen kouluihin, laitoksiin ja festivaaleille. Orkesterin taiteellisina partnereina toimivat Minna Pensola ja Antti Tikkanen eli Duo Tiksola. Joensuun kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1953 ja orkesteri viettää 70-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023.