PROGRAM PÅ SVENSKA FÖR SKOLOR OCH DAGHEM: 
hösten 2018 – våren 2019


Skolkonserterna säljs som ett dagspaket om tre konserter, från vilka det bildas turnéer. Vi rekommenderar att lokala aktörer samarbetar, då ni beställer konserter.  OBS! När ni beställer vänligen bekanta er också med modellen Elever som arrangörer. Kolla längst ner på sidan!


Bravade_4vuodenaikaa_Photo_Malin_Olkkola.jpg

BRAVADE - JAKTEN PÅ DE FYRA ÅRSTIDERNA

Jakten på de fyra årstiderna är en interaktiv konserthelhet, där barnen får vara med och föra historien framåt. Handlingen utgår från Vivaldis verk ”De fyra årstiderna” och handlar om hur han försöker skriva ett stort mästerverk, men inte lyckas.

Målgrupp: daghem, lågstadium
Pris: kvartett 380 €/konsert


FASO KAN

Issa Dembele, balafon, sång, djembe, dundun, dans
Adama Koné, kora, sång, djembe, dundun, dans
Ossi Raippalinna, dundun, djembe, talande trumma, sång, dans, presentation
Issiaka Dembele, balafon, sång, kalebass, djembe, dans

Faso Kan framför melodiös och fartfylld musik från den rika västafrikanska musiktraditionen. Musiken rycker med sig publiken. Ensemblen visar spelandets, dansens och sångens glädje på estraden. Föreställningen handlar om mångkulturalismen med hjälp av musik, sång och dans.

Burkiniern Issa Dembele, som i sitt hemland är en belönad balafonmästare, leder ensemblen. Korasolisten Adama Koné är en begåvad griotmusiker från Mali. Percussionisten Ossi Raippalinna har studerat traditionell griotmusik och instrumentbygge i bl.a. Senegal, Burkina Faso och Mali. Toppmusikern och grioten Issiaka Dembele är en känd multibegåvning inom den traditionella musikgenren. Ensemblen kan också hålla workshoppar i afrikansk dans och trummande.

 

 

Målgrupp: daghem, lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut, seniorer
Pris: duo 2258 €/konsert, trio 323 €/konsert, kvartett 380 €/konsert


 

FLIPFLOP

 Daniela Fogelholm, sång
Juha Kujanpää, piano
Lauri Salokoski, elbas och sång
Mikael Seire, trummor
Kaisa Päivölä, groda (dans)

FlipFlop är en finlandssvensk barnmusikorkester som spelar glad och fartfylld, men också tankeväckande och känslosam musik. Flipflops sånger består av blandade musikstilar med bl.a. jazziga, folkliga och rockiga influenser. Flipflop framför sin egen produktion både på svenska och finska.

Ensemblen kan vid behov uppträda som kvartett (utan grodan).

Målgrupp: daghem, lågstadium
Pris: kvartett 380 €/konsert, kvintett 447 €/konsert

www.flipflop.fi


IloEnsemblePromo3_ kuva Antti KokkolaPIENI.jpg

ILO ENSEMBLE

Helmi Camus,
Salla Haavisto,
Charlotta Hagfors,
Tiina Palmén,

(Ulla Silvennoinen), laulu


Ilo Ensemble fångar publiken med toner och ett omedelbart scennärvaro. Kvintetten vann den internationella sångtävlingen för ensemblen vid Tampereen Sävel sommaren 2017. Dess passion är fyrradig enstrofing * (ringdans), 1800-talets finska populärmusik. Sångerna berättar om det alldagliga livet, ingenting mänskligt är främmande. Ilo Ensemble hämtar det traditionella till nutiden – komponerar, skriver och arrangerar nya sånger. Traditionen är ingen kuriositet, utan en fruktbar och stark farled för idéer, om både kärlek och samhällets orättvisor.

*) finska: rekilaulu, tyska: Riegenlied eller Reihelied.

Målgrupp: lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut
Pris: 380 € / konsert


 

LANDSKAPSBILDER FRÅN FINLAND

Anssi Tikanmäki, piano
Masa Orpana, saxofoner
Eemil Tikanmäki, gitarr, fiol
Juuso Nordlund, bas
Eljas Tikanmäki, trummor, dragspel

Programmet Landskapsbilder från Finland består av Anssi Tikanmäkis lättöverskådliga melodiösa kompositioner, som Antti Tikanmäkis Orkester, ATO, framför. I den instrumentalmusikaliska konserten hör vi låtar från Tikanmäkis tre landskapsalbum och några av Kaurismäki-filmernas teman i nya arrangemang. Bilder från finländska landskap, som anknyter till verken, reflekteras på bildskärm/vägg under föreställningen.

 Anssi Tikanmäki har för sin orkester skapat en originell och igenkännlig stil, som har smält in från många, oftast motsatta upplevda källor. Folkmusik, klassisk musik, jazz, rock och mera underhållande element smälter i en eklektisk och djärv musik. I musicerandet finns innehåll, vitalitet och visualitet, som stöds av bakgrundsprojicerandet. ATO ger dagens människa ett alternativ. Det är möjligt uppleva musiken också utan sång och ord.

För konserten behövs ett litet bord för projektorn, bildskärm (eller vit vägg) för bildreflektionerna, fyra mikrofoner, två ställningar för högtalare och fyra stolar utan armstöd.

 
Målgrupp: lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut
Pris: 447 € / konsert

 www.anssitikanmaki.com


MATS OCH ANTTU - Rockens historia

Mats Prost, gitarr och sång
Andreas Rantala, gitarr, mandolin och sång

Rockens historia är en glad och högljudd lektion i både musik och historia! Mats & Anttu spelar den bästa rockmusiken, som har gjorts alltsedan 50-talet och berättar samtidigt i vilken kontext musiken har uppstått.

Målgrupp: lågstadium, högstadium
Pris: 258 €/konsert


PENTTI RASINKANGAS

Pentti Rasinkangas, sång, gitarr

 Pentti Rasinkangas är en berättare och har professionellt framträtt för barn i 35 år. I berättelserna finns mycket roligt och irrationellt om en babblande morbror, barn, som häller vatten i pappas stövlar, och en moster, som rider på en ko i köket. Förutom de berättande sångerna, får vi också ta del av småprat, allsång och publiken kan medverka i konserten. Motvikten till det irrationella är lugnet – det behövs också.


BARNENS JUBILEUMSKONSERT
I konserterna år 2017 tar Pentti Rasinkangas i beaktande Finlands 100-årsjubileum. Vi erinrar och minns de saker, som här är verkligt bra, i ett globalt perspektiv. Tillsammans funderar vi, vad vi kan göra, så att det goda fortsätter.

Målgrupp: daghem, lågstadium
Pris: 185 €/konsert

www.huti.fi


POJA!

Esko Grundström, kontrabasso, dragspel kantele, sång mm.
Tero Pajunen, sång, fiol, gitarr, mandolin mm.
Tomas Takolander, sång, gitarr, cupola, trumpet mm.

Poja! är en akustisk folktrio, vars medlemmar är sjungande multi-instrumentalister och kompositörer. De förhåller sig till musiken med stor passion. Efter tio års erfarenhet, hörs musiken och sången spontant var som helst framför all publik, för såväl ung som gammal. I ensemblens omfattande program finns konserthelheter för daghem, låg- och högstadier, andra stadiets läroinrättningar och specialgrupper.

Konserterna varierar beroende på publiken från pedagogiskt underhållande till nostalgisk: i programmet hör vi medlemmarnas egna moderna folkmusikkompositioner, finska och andra länders folkmusik, ibland också gammal pop och jazz. Poja! bländar publiken med kunnandet, mångsidigheten och känsligheten.

Målgrupp:  lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesläroinrättning, seniorer
Pris: 323 €/konsert


SIBELIUS INSPIRATION

Jussi Makkonen, cello och presentation
Nazig Azezian, piano och presentation
Sampo Härkönen, teknisk assistent

Sibelius Inspiration –multimediakonserten är en heltäckande upplevelse: publiken dyker in i Finlands nationalkompositör Jean Sibelius’ inspirerade värld med hjälp av musik, videor, arrangemang, ljud och belysning. Konserten griper in i Sibelius’ hem, i Ainola-trädgårdens blomsterprakt, de sagolika mossbeklädda skogarnas kvällsdunkel och de fascinerande åskstormarnas Koli i Norra Karelen. Sibelius Inspiration –programmet firar det självständiga Finlands 100 år.

Eftersom det förekommer rikligt med teknik för multimediakonserterna, skall dagens samtligt tre konserter hållas på samma plats. Konserterna lämpar sig bäst i salar, som är planerade för konsertverksamhet. I salarna finns redan multimediatekniken (videoprojektor, bildskärm, ljudåtergivning, ljusteknik o.s.v.). Ifall det inte finns ett sådant utrymme, är det möjligt att använda skolans gymnastiksal. Gymnastiksalen skall vara möjligt att få mörk och det finns ett akustiskt piano, bildskärm och videoprojektor (inte obligatoriskt).

Målgrupp: lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesläroinrättning, seniorer
Pris: trio 323 €/konsert, duo 258 €/konsert

www.jussimakkonen.com
www.sibeliusinspiration.fi


Vallila Klezmorim Jari Flinck 1 PIENI.jpg

VALLILA KLEZMORIM

Vallila Klezmorim är en kvartett, grundad i Helsingfors, som spelar östeuropeisk judisk traditionsmusik, klezmer. Klezmer har traditionellt spelats vid fester. Traditionen så gott som avbröts p.g.a. andra världskriget. En del musiker emigrerade till Förenta Staterna och inspelad klezmer från början av 1900-talet har bevarats i Europa och Amerika. Klezmer har återuppstått från och med början av 1970-talet och fått entusiaster runt om i världen. I Vallila Klezmorims program finns traditionell instrumental klezmermusik och sånger på jiddisch. Ensemblen strävar efter stilenlig musik.

Vallila Klezmorim involverar också publiken t.ex. med att lära sångmelodier och traditionella, enkla danser.

Målgrupp: lågstadium (4.-6. klass), högstadium, gymnasium
yrkesinstitut
Pris: 380 €/konsert


VALMA & VARSINAISET - Hemmet i världen

Vilma Talvitie, sång, surdo
Sannis Sandström, fiol, sång
Laura Kuisma, fiol, sång
Reetta Kuisma, kontrabas, sång
Lauri Hongisto, gitarr, sång

Valma & Varsinaiset för publiken på ett stort äventyr, där vi möter egna fördomar och våra ögon öppnas för världens miljoner färger. Konserten består av Vilma Talvities komponerade och skrivna samt ensemblens arrangerade sånger. Virpi Talvitie har illustrerat bilder, som reflekteras med hjälp av videoprojektor på filmduk.

Målgrupp: daghem, lågstadium, högstadium, gymnasium
yrkesinstitut
Pris: 447 €/konsert

www.varsinaiset.com
 


VAR BOR ONNI? - barnens språkbadskonsert

Paavo Kerosuo, sång, balafon, applåder
Hannu Risku, sång, ukulele, gitarr, talande trumma
Panu Varstala, sång, djembe, "låda”

I den tvåspråkiga feel good föreställningen uppträder Onni-katten, Onni-mormor och Onni-rymden. De reser runt omkring i världen dansande, sjungande och berättande om blåbärspajens doft. I den teatrala föreställningen förenas olika genrer och tillbringas en förtrolig stund tillsammans med publiken. Föreställningen passar utmärkt som barnens språkbadsstund.

I samband med föreställningen är det möjligt att arrangera workshoppar för barn och vuxna.

Målgrupp: daghem, lågstadium
Pris: 323 €/konsert


Yhden Joukon Yhtye

YHDEN JOUKON YHTYE

Jouko Mäki-Lohiluoma spelar själv samtidigt trummor (t.ex. bastrumma, virvel, hi-hat) bas, gitarr, munharmonika och sjunger. Han använder inte playback eller trummaskiner. Spelandet sker med pedaler, hävarmar och specialgjord gitarr, som också har en bassträng.

Sångerna handlar om saker i publikens livskrets: I programmet för lågstadiet Jari och Hanna-Mari får vi höra om tandställningar, flickorna i första raden och bakre radens pojkar, vår klass’ de vackra och djärva. I programmet för högstadiet Måste vi fara till stugan? får vi höra om ungdomarnas och föräldrarnas dispyter, skolhemspojkar och föräldrarnas favoritmusik (Hurriganes Get On).

Målgrupp: lågstadium, högstadium, gymnasium
yrkesinstitut
Pris: 185 €/konsert

www.maki-lohiluoma.fi