PROGRAM PÅ SVENSKA FÖR SKOLOR OCH DAGHEM: 
hösten 2019 – våren 2020


Skolkonserterna säljs som ett dagspaket om tre konserter, från vilka det bildas turnéer. Vi rekommenderar att lokala aktörer samarbetar, då ni beställer konserter.  OBS! När ni beställer vänligen bekanta er också med modellen Elever som arrangörer. Kolla längst ner på sidan!


Bravade_4vuodenaikaa_Photo_Malin_Olkkola.jpg

BRAVADE - JAKTEN PÅ DE FYRA ÅRSTIDERNA

Sunniva Fagerlund,
Pauliina Fred,
Hanna Haapamäki,
Hanna Kangasniemi,
 blockflöjter

Jakten på de fyra årstiderna är en interaktiv konserthelhet, där barnen får vara med och föra historien framåt. Handlingen utgår från Vivaldis verk ”De fyra årstiderna” och handlar om hur han försöker skriva ett stort mästerverk, men inte lyckas.

Pris: kvartett 385 €/konsert
Målgrupp:
daghem, lågstadium


Lähtijät 2_Photo Lars Kastilan.jpg

DE SOM RESTE – LÄHTIJÄT

 Kirsi Ojala, flöjter, röst, perkussion
Ilkka Heinonen, violone, röst,
Juulia Salonen, röst, kantele, flöjter

Stig ombord! Åk ut på äventyr! Havet är en stor möjlighet och båtarna lämnar inga spår på vågorna. Men havet är också oberäkneligt, resan kanske inte blir som du trodde. Ibland tvingas man åka iväg utan att man valt det själv.

 De som reste – Lähtijät är en konsertföreställning som handlar om havet och om att resa. Sånger, ljudlandskap och musik tar publiken med i resans olika skeden. Mellan låtarna får lyssnarna höra brev och meddelanden från resenärerna. Publiken får också påverka innehållet i konserten när musikerna skapar låtar i stunden utgående från lyssnarnas förslag. Vi har alltid rest och av olika orsaker. För hundra år sedan reste många från Finland till Amerika för ett bättre liv. Idag reser andra till Finland för att de inte kunde stanna i sitt hemland.

 

Pris: trio 328 €/konsert
Målgrupp:
högstadium, gymnasium, yrkesinstitut


FASO KAN

Issa Dembele, balafon, sång, djembe, dundun, dans
Adama Koné, kora, sång, djembe, dundun, dans
Ossi Raippalinna, dundun, djembe, talande trumma, sång, dans, presentation
Issiaka Dembele, balafon, sång, kalebass, djembe, dans

Faso Kan framför melodiös och fartfylld musik från den rika västafrikanska musiktraditionen. Musiken rycker med sig publiken. Ensemblen visar spelandets, dansens och sångens glädje på estraden. Föreställningen handlar om mångkulturalismen med hjälp av musik, sång och dans.

Burkiniern Issa Dembele, som i sitt hemland är en belönad balafonmästare, leder ensemblen. Korasolisten Adama Koné är en begåvad griotmusiker från Mali. Percussionisten Ossi Raippalinna har studerat traditionell griotmusik och instrumentbygge i bl.a. Senegal, Burkina Faso och Mali. Toppmusikern och grioten Issiaka Dembele är en känd multibegåvning inom den traditionella musikgenren. Ensemblen kan också hålla workshoppar i afrikansk dans och trummande.

 

 

Pris: duo 263 €/konsert, trio 328 €/konsert, kvartett 385 €/konsert
Målgrupp
: daghem, lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut, seniorer


IloEnsemblePromo3_ kuva Antti KokkolaPIENI.jpg

ILO ENSEMBLE

Helmi Camus,
Salla Haavisto,
Charlotta Hagfors,
Tiina Palmén,

(Ulla Silvennoinen), laulu


Ilo Ensemble fångar publiken med toner och ett omedelbart scennärvaro. Kvintetten vann den internationella sångtävlingen för ensemblen vid Tampereen Sävel sommaren 2017. Dess passion är fyrradig enstrofing * (ringdans), 1800-talets finska populärmusik. Sångerna berättar om det alldagliga livet, ingenting mänskligt är främmande. Ilo Ensemble hämtar det traditionella till nutiden – komponerar, skriver och arrangerar nya sånger. Traditionen är ingen kuriositet, utan en fruktbar och stark farled för idéer, om både kärlek och samhällets orättvisor.

*) finska: rekilaulu, tyska: Riegenlied eller Reihelied.

Pris: 385 € / konsert
Målgrupp: lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut


MATS OCH ANTTU - Rockens historia

Mats Prost, gitarr och sång
Andreas Rantala, gitarr, mandolin och sång

Rockens historia är en glad och högljudd lektion i både musik och historia! Mats & Anttu spelar den bästa rockmusiken, som har gjorts alltsedan 50-talet och berättar samtidigt i vilken kontext musiken har uppstått.

Målgrupp: lågstadium, högstadium
Pris: 263 €/konsert


POJA!

Esko Grundström, kontrabasso, dragspel kantele, sång mm.
Tero Pajunen, sång, fiol, gitarr, mandolin mm.
Tomas Takolander, sång, gitarr, cupola, trumpet mm.

Poja! är en akustisk folktrio, vars medlemmar är sjungande multi-instrumentalister och kompositörer. De förhåller sig till musiken med stor passion. Efter tio års erfarenhet, hörs musiken och sången spontant var som helst framför all publik, för såväl ung som gammal. I ensemblens omfattande program finns konserthelheter för daghem, låg- och högstadier, andra stadiets läroinrättningar och specialgrupper.

Konserterna varierar beroende på publiken från pedagogiskt underhållande till nostalgisk: i programmet hör vi medlemmarnas egna moderna folkmusikkompositioner, finska och andra länders folkmusik, ibland också gammal pop och jazz. Poja! bländar publiken med kunnandet, mångsidigheten och känsligheten.

Målgrupp:  lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesläroinrättning, seniorer
Pris: 328 €/konsert


TUUBAKIMALAINEN_NETTI.jpg

TUBAHUMLAN

Harri Lidsle, tuba
Matti Hussi, piano

Tubahumlan vill på ett banbrytande sätt intressera unga lyssnare för klassisk musik. Tubahumlan, konserten som bygger på en naturlig växelverkan mellan uppträdare och publik, tar oss med in i bläckblåsinstrumentens värld. Tack vare konserterna, under årens lopp, har bläckblåsinstrumenten hittat åtskilliga nya vänner, både som lyssnare och spelare av bläckblåsmusik, runtom i landet. Efter konserten vet lyssnaren hur ljudet kommer från hornet. Endel lyssnare erbjuds också flere tillfällen att göra entré på scenen under föreställningen.

Pris: 263 €/konsert
Målgrupp
: daghem, lågstadium, högstadium, gymnasium, yrkesinstitut, seniorer


Vallila Klezmorim Jari Flinck 1 PIENI.jpg

VALLILA KLEZMORIM

Vallila Klezmorim är en kvartett, grundad i Helsingfors, som spelar östeuropeisk judisk traditionsmusik, klezmer. Klezmer har traditionellt spelats vid fester. Traditionen så gott som avbröts p.g.a. andra världskriget. En del musiker emigrerade till Förenta Staterna och inspelad klezmer från början av 1900-talet har bevarats i Europa och Amerika. Klezmer har återuppstått från och med början av 1970-talet och fått entusiaster runt om i världen. I Vallila Klezmorims program finns traditionell instrumental klezmermusik och sånger på jiddisch. Ensemblen strävar efter stilenlig musik.

Vallila Klezmorim involverar också publiken t.ex. med att lära sångmelodier och traditionella, enkla danser.

Pris: 385 €/konsert
Målgrupp:
 lågstadium (4.-6. klass), högstadium, gymnasium
yrkesinstitut


Yhden Joukon Yhtye

YHDEN JOUKON YHTYE

Jouko Mäki-Lohiluoma spelar själv samtidigt trummor (t.ex. bastrumma, virvel, hi-hat) bas, gitarr, munharmonika och sjunger. Han använder inte playback eller trummaskiner. Spelandet sker med pedaler, hävarmar och specialgjord gitarr, som också har en bassträng.

Sångerna handlar om saker i publikens livskrets: I programmet för lågstadiet Jari och Hanna-Mari får vi höra om tandställningar, flickorna i första raden och bakre radens pojkar, vår klass’ de vackra och djärva. I programmet för högstadiet Måste vi fara till stugan? får vi höra om ungdomarnas och föräldrarnas dispyter, skolhemspojkar och föräldrarnas favoritmusik (Hurriganes Get On).

Pris: 190 €/konsert
Målgrupp:
lågstadium, högstadium, gymnasium
yrkesinstitut

www.maki-lohiluoma.fi